Epoksi suya,asitlere ve alkaliye dirençli,zaman içerisinde direncini yitirmeyen ,yapıştırıcı bir kimyasal reçinedir.Epoksi ilk defa Almanyada 1939 senesinde I.G.Farben Industrie tarafından bulunmuş olup dişçilik ve tıp sektörüne yönelik kullanılmıştır. Epoksi zemin kaplama zamanla mukavim ve kuvvetli yapışma özelliği sayesinde inşaat sektörünün yaygın kullanılan malzemeleri arasında yer almıştır. Genellikle iki komponetli olan epoksiler diğer termoset plastik gibi belli süre sonra sıvı halden katı hale geçer ve takiben bir hafta içinde kür alarak final sertliğine ulaşır.
Geniş renk yelpazesi olan epoksi, antibakteriyel özelliğine sahip, estetik, yekpare görünümü ile kimyasal mekanik mukavemeti olumlu sonuçlar veren, kaymazlık ve geçirimsizlik istendiğinde ideal bir çözüm olan; polyepoksit bir sertleştirici ya da katalizatör ajan ile kimyasal reaksiyona girdiğinde sertleşen ve kürünü alan sentetik bir reçinedir. Birçok ürünü bulunan epoksinin her seçeneği ayrı zemin ve duvar uygulamaları için üretilmiş ve sunulmuştur.
Kullanım alanları:
- Otoparklar,
- İlaç fabrikaları,
- Hastaneler, ameliyathaneler ve yoğun bakım üniteleri,
- Gıda sanayi tesisleri,
- Ağır sanayi yapıları,
- Spor alanları,
- Oteller,
- Soğuk hava depoları,
- İçme suyu ve atık su depoları,
- Mağaza, ofisler ve üretim yapılan her alandır.
Özellikleri:
Endüstriyel üretimlerin yapıldığı ağır trafiğin yoğun olduğu zeminlerde epoksi zemin kaplama sistemlerini tavsiye edilmektedir.Çünkü epoksi kaplamalar endüstriyel ortamlarda aşağıda belirtilen avantajlara sahiptir.
- Hijyeniktir, tozumayan antibakteriyel ortamlar sağlar.
- Temizlenmesi son derece kolaydır.
- Mekanik, asit ve kimyasal dayanıklığı son derece yüksektir.
- Ağır trafiğe ve darbelere dayanıklıdır.
- Su vs. gibi sıvılara karşı geçirimsizdir.
- Eksizdir, istenilen renklerde eksiz olarak uygulanabilir.
- Uygulama süresi oldukça kısa olup, tamiri kolaydır.
- Antistatiktir ve elektriksel yalıtkanlığa sahiptir.
- Kolay Temizlenebilir ve uzun ömürlüdür.